NS RS odobrio kredit od 20 miliona eura za vagone

Bez autora
Jun 16 2010

Kompaniji Željeznice Republike Srpske, koja trenutno ima akumulirane gubitke od skoro 130 miliona KM i kojoj je Vlada RS zbog nelikvidnosti 10. juna odobrila deset miliona maraka samo kako bi održala tekuće poslovanje, Narodna skupština RS odobrila je 20 miliona eura kredita za kupovinu novih vagona! U svom poslovnom planu za ovu godinu menadžment Željeznica RS donio je odluku o podizanju tri kredita ukupne vrijednosti od 76,1 milion maraka, što je poslije prošlo Skupštinu akcionara ovog preduzeća, Vladu RS, a zatim i entitetski Parlament. Kreditna sredstva bit će iskorištena za kupovinu novih vagona i lokomotiva, kao i za podršku tekućoj likvidnosti preduzeća. Vrijednost prve kreditne linije, namijenjene za kupovinu šest lokomotiva, je 16,1 milion KM, a druge, za kupovinu 200 teretnih vagona, je 20 miliona eura. Dodatno zaduženje od 20 miliona KM predviđeno je za podršku tekućoj likvidnosti kompanije.

NS RS odobrio kredit od 20 miliona eura za vagoneKompaniji Željeznice Republike Srpske, koja trenutno ima akumulirane gubitke od skoro 130 miliona KM i kojoj je Vlada RS zbog nelikvidnosti 10. juna odobrila deset miliona maraka samo kako bi održala tekuće poslovanje, Narodna skupština RS odobrila je 20 miliona eura kredita za kupovinu novih vagona!

Podrška likvidnosti

U svom poslovnom planu za ovu godinu menadžment Željeznica RS donio je odluku o podizanju tri kredita ukupne vrijednosti od 76,1 milion maraka, što je poslije prošlo Skupštinu akcionara ovog preduzeća, Vladu RS, a zatim i entitetski Parlament.

- Kreditna sredstva bit će iskorištena za kupovinu novih vagona i lokomotiva, kao i za podršku tekućoj likvidnosti preduzeća. Vrijednost prve kreditne linije, namijenjene za kupovinu šest lokomotiva, je 16,1 milion KM, a druge, za kupovinu 200 teretnih vagona, je 20 miliona eura. Dodatno zaduženje od 20 miliona KM predviđeno je za podršku tekućoj likvidnosti kompanije - navedeno je u informaciji koju je usvojila Skupština akcionara ove kompanije.

Kreditno zaduženje RS prema vladi Poljske od 20 miliona eura objašnjava se kao finansiranje projekata koji doprinose poboljšavanju željezničkog saobraćaja.

Garancije i hipoteke


- Krajnji dužnik i korisnik kredita su Željeznice RS. Kredit se odobrava sa rokom otplate na 20 godina, grejs periodom od dvije godine, kamatnom stopom od jedan posto i uz zateznu kamatu od tri posto godišnje. Otplata glavnice počet će 15. aprila 2012., a završava se 15. oktobra 2030. - objasnila je pomoćnica ministra finansija RS Dragana Aleksić.

Na 56,1 milion maraka kreditnih zaduženja za Željeznice RS garant je Vlada RS, dok će za treći kredit, od 20 miliona KM, ovo preduzeće dati hipoteku na dio svoje imovine. Željeznice RS suočene su i sa višemilionskim potraživanjima, a iako je naplata zaostalih potraživanja u prvom kvartalu ove godine povećana u odnosu na isti period lani, ova kompanija od korisnika njenih usluga te od Hrvatskih željeznica potražuje ukupno 18 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik